Dunia Herba HPA

Panduan Bagi Peniaga Muslim HPA

Posted on: 22 Julai, 2008

Panduan untuk peniaga-peniaga muslim HPA…..

Apakah langkah yang perlu diambil oleh pengedar atau “peniagaHPA untuk menjadi seorang usahawan muslim.

Pertama :

Niatkan kerana Allah SWT. Mohon keberkatan rezeki dari Allah Taala atau ingin mencontohi Nabi Muhammad sebagai seorang usahawan atau mengembangkan suatu perniagaan yang akan memberi keuntungan kepada ummah.

Kedua :

Pengedar HPA perlu menjadi pengamal produk-produk HPA. Adalah tidak jujur jika kita menganjurkan orang lain mengambil produk-produk HPA sedangkan kita sendiri tidak mengamalkan produk-produk tersebut.

Ketiga :

Produk yang kita amalkan “wajib” suci. Pastikan bahawa setiap produk yang kita amal atau gunakan mestilah suci dari segi syaraknya, dzatnya dan pembuatannya.

Keempat :

Perhatikan kemana keuntungan perniagaan dibelanjakan. Jika kita bergabung dengan perniagaan muslim sudah tentulah keuntungannya akan kembali kepada muslim. Bayangkan jika setiap susah payah dan keringat kita yang mengalir dalam menjalankan sesuatu perniagaan sedangkan keuntungan perniagaan itu dikembalikan kepada musuh-musuh Islam. Ambil iktibar dari kisah Rasullah yang mewujudkan pasar Anshor dalam peristiwa hijrah yang mana Sahabat bertransaksi sesama mereka sehingga pasar Yahudi gulung tikar.

Kelima :

Berniagalah dengan jujur. Hadis Nabi ada menyatakan: ” Pedagang yang jujur akan masuk ke syurga bersama Rasul tanpa hisab.”

Keenam :

Komunikasi atau suasana ( bi’ah ) yang Islami dan Solehah. Apabila wujudnya bi’ah yang solehah, maka orang-orang yang bersama-sama kita tentulah orang-orang yang soleh.

INGATLAH BAHAWA REZEKI ITU DARIPADA ALLAH MAKA JADILAH HAMBA YANG SENTIASA BERSYUKUR WALAUPUN SEDIKIT.  JANGAN MALU UNTUK MENYEBUT BONUS YANG SEDIKIT DAN JANGAN ANGKUH UNTUK MENCERITAKAN BONUS YANG BANYAK KERANA YANG SEDIKIT PUN DARI ALLAH DAN YANG BANYAK PUN DARI ALLAH. WALLAHU A’LAM.

Dipetik dari buku ” INILAH JALAN KAMI “-Tuan Haji Ismail B Haji Ahmad.

Advertisements

2 Respons to "Panduan Bagi Peniaga Muslim HPA"

salam..mmg gembira..
wpun bonus tak banyak..

assmulaikm semua warga HPA Gempur.Tahniah pada anda semua kerna dapat mengubah minda kita,mencari rezeki dgn selaras dgn zaman.Hidup kita mesti selalu berfikiran terbuka,maju ke depan,kreatif,rajin,usaha,dan sentiasa berdoa padaNYA.Insyallah umat Nabi Muhammad adalah umat yang succes didunia dan akhirat,Insyallah,Insyallah,Insyallah,AMIN.

Tinggalkan Jawapan

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

PERHATIAN!

*Mulai sekarang, laman blog ini akan berpindah sepenuhnya ke laman web baru iaitu http://www.duniaherbahpa.com . Segala info terbaru tentang produk dan berita HPA tidak lagi diupdate dalam blog ini. Sebarang pertanyaan dan komen juga hendaklah dikemukakan dalam laman web baru. Harap maklum. Sekian, terima kasih-DuniaHerbaHPA

PERHATIAN!!!

DIHARAP ANDA SEMUA BERI KERJASAMA UNTUK MENGHANTAR APA-APA KOMEN ATAU PERTANYAAN KE LAMAN WEB BARU IAITU www.duniaherbahpa.com . SEGALA KOMEN ANDA DALAM LAMAN BLOG INI TIDAK AKAN DILAYAN. HARAP MAKLUM.

Tanya Online


Muhamad Redza (0193093956)


Mirzan (012-2780799)


Nurul Huda (019-6786881)

Advertisements
%d bloggers like this: